top of page

ורטיגו תנוחתי

ורטיגו תנוחתי או בשמו המקצועי Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) היא הסיבה השכיחה ביותר לורטיגו. אדם שחווה ורטיגו תנוחתי יתלונן על אפיזודות קצרות של סחרחורת סיבובית שנמשכת בין 30 שניות ועד שתי דקות בשינויי תנוחה מהירים של הראש. התלונות השכיחות קורות לרוב במעברים משכיבה לישיבה ולהפך, בגלגול במיטה לאחד הצדדים או לשניהם, בהרמת הראש מעלה כמו כדי להסתכל על מדף גבוה.

לעיתים ההתקפים ילוו בבחילות, ותיתכן תחושה של מעין חוסר יציבות קלה בין ההתקפים.

 

ומה קורה בגוף שלנו?

המערכת הוסטיבולרית ממוקמת באוזן הפנימית ומטרתה לספק מידע לגבי מיקום הראש במרחב. במערכת הוסטיבולרית 3 תעלות חצי מעגליות ושני גופיפים הנקראים אוטוליטים. כל אחד מהמבנים מלא בנוזל ובו תאי שערה. כאשר מתבצעת תנועת ראש, הנוזל מתחיל לנוע ומניע את תאי השערה. הפעולה הזו מעבירה מידע למוח על כך שהתבצעה תנועת ראש. באוטוליטים שהזכרתי נמצאים קריסטלים שלהם תפקיד חשוב במערכת הוסטיבולרית. הבעיה מתחילה כאשר הקריסטלים יוצאים ממקומם באוטוליטים ונכנסים לתעלות החצי מעגליות.

 

כיצד מאבחנים?

האבחון בפיזיותרפיה כולל בדיקות שמטרתן קודם כל לשלול מצבים אחרים שמערבים את המערכת הוסטיבולרית כמו למשל מעורבות נוירולוגית או מחלות וסטיבולריות אחרות. לאחר שאלה נשללו, נעבור לבדיקה של התעלות החצי מעגליות. בבדיקה אנחנו מגרים את התעלה הספציפית, ובמידה והיא מעורבת נצפה לתגובה של סחרחורות סיבובית וניסטגמוס (ריצוד של העיניים באופן בלתי נשלט). 

 

כיצד מטפלים?

לאחר שאיבחנו את התעלה המעורבת נבצע תמרון, תנועתיות של הראש והגוף בכיוונים מסויימים על מנת להחזיר את הקריסטלים למקומם, לאוטוליטים. מומלץ לבצע את התמרון פעמיים לשיפור היעילות. לאורך הבדיקה והטיפול יכולות להופיע בחילות ולכן טרם הטיפול מומלץ לפנות לרופא משפחה או א.א.ג לקבלת מרשם לתרופה נגד בחילות.

 

איך עליי להתנהל לאחר הטיפול?

לאחר הטיפול ניתן לחזור לשגרה, למעט פעולות שיכולות לסכן אתכם כמו טיפוס על סולמות גבוהים, עד שתרגישו שאכן הורטיגו חלף לחלוטין. רוב האנשים יחוו לאחר הטיפול תחושת שיוט, כמו שנמצאים על אוניה, תחושה שאמורה לחלוף בין 3 ימים ועד 3 שבועות מהטיפול. אצל רוב האנשים טיפול אחד יספיק, אך לחלקם יהיה צורך בשני טיפולים ואף יותר.

המערכת הוסטיבולרית
bottom of page