top of page

כתף קפואה 

כתף קפואה או בשמה המקצועי Frozen shoulder היא פתולוגיה ידועה בכתף המתבטאת בכאבים והגבלה בטווחי תנועת הכתף.  מפרק הכתף מורכב מראש עצם הזרוע (ראש ההומרוס) העגול ומהחלק הקעור בעצם השכמה (גלנואיד), יחד הם מהווים משטחים מפרקיים שמתאימים אחד לשני ויוצרים מפרק מאוד תנועתי אך פחות יציב ממפרקים אחרים בגוף. בין שני חלקי המפרק קיימת הקפסולה המפרקית שלה תפקיד ביציבות המפרק.  

בכתף קפואה ישנן הידבקויות ברקמת הקפסולה, היא הופכת לדלקתית ונוקשה וגורמת לכאבים ולהגבלה בטווח התנועה. כתף קפואה שכיחה בעיקר בגילאים 40-65 ובעיקר אצל נשים (70%). למי שהיה כתף קפואה ישנו סיכוי של 5-34% לכתף קפואה ביד השניה.  

 

הסיבות לכתף קפואה:  

  • אדיופטי -מסיבה לא ידועה - הכאב והמגבלה מופיעים ללא אירוע מסוים/פציעה

  • סיבה ידועה - בעקבות חוסר תנועתיות במפרק הכתף לאחר פציעה, ניתוח כתף, לאחר אירוע מוחי ועוד

 

גורמי סיכון להתפתחות כתף קפואה: 

סוכרת, מחלות לב-ריאה, אירוע מוחי, כאבים מוקרנים ממקור של דיסק צווארי, מחלת פרקינסון, שברים בעצם ההומרוס, כאבים בכתף ממקור גידי 'השרוול המסובב', כאבים ממקור גיד הבייספס ועוד.  

 

שלבי המחלה:

1. השלב האקוטי והכאוב - כאבים בעוצמה גבוהה במנוחה וכאבים חדים בתנועתיות של היד, יפריעו לרוב גם בשינה. טווחי התנועה בשלב הזה יהיו מלאים או קרובים למלאים. יכול להימשך בין 2-9 חודשים.  

2. השלב הנוקשה והקפוא - בשלב זה לרוב הכאבים יהיו פחות דומיננטיים אך תורגש מגבלה משמעותית בטווחי התנועה. התנועות המוגבלות לרוב יהיו בתנועת הרמת היד, בסיבוב חיצוני של הכתף (והשילוב של שניהם), סיבוב פנימי של הכתף ובתנועת יד מאחורי הגב.  שלב זה יופיע בדר"כ בין 4-9 חודשים מתחילת הסימפטומים.  

3. שלב ההחלמה - החלמה ספונטנית בין 5-24 חודשים ויש שיגידו אף יותר. במקרים מסוימים חולפים הכאבים וטווחי התנועה חוזרים לקדמותם ולעיתים נותרים כאבים מסויימים ומגבלות בטווחי התנועה גם לאחר 3 שנים.  

 

איך ניתן לסייע בטיפולי פיזיותרפיה: 

בבדיקת הערכה בפיזיותרפיה יתבצע תשאול מקיף הכולל את ההיסטוריה הרפואית ואת התנהלות הסימפטומים. לאחר התשאול תתבצע בדיקה שתכלול הסתכלות על היציבה של המטופל, על מנח הכתפיים והשכמות, בדיקת טווחי תנועה של צוואר, עמוד שדרה גבי וכתף, הערכה של כוח השרירים ומישוש של מפרק הכתף והרקמות הרכות (שרירים) שמסביב.  

הטיפול בכתף קפואה נותר לא ברור אך למטופלים רבים סדרה של טיפולי פיזיותרפיה נמצאה כיעילה בהפחתת כאבים, שיפור טווחי תנועה, שיפור תפקוד והפחתת מוגבלות.  

  • הסבר על הפתולוגיה - ישנה חשיבות שהמטופל יכיר את הפתולוגיה וכך יימנע תסכול שהרבה פעמים נובע מחוסר וודאות. ההסבר יכלול את ההסבר המכני על הכתף הקפואה,  משך ההחלמה שעלול כאמור להימשך עד 24 חודשים ואף יותר, על כך שטווחי התנועה לא בהכרח יחזרו להיות מלאים אך גם חשוב לדעת שתהיה החלמה ספונטנית כך שגם הכאבים וגם תחושת הנוקשות והמגבלה בטווחיי התנועה יפחתו עם הזמן.  

  • טכניקות מנואליות - תנועתיות בתוך המפרק (מוביליזציות), עיסוי ומתיחות של רקמות רכות - מטרתן להפחית כאבים ולשפר טווחי תנועה.

  • טכניקת PNF - טכניקה בפיזיותרפיה שנמצאה כיעילה למצבים של כתף קפואה. בטכניקה זו המטופל שותף לטיפול ומבצע לבקשת הפיזיותרפיסט.ית כיווץ ושחרור שרירי. בשלב השחרור הפיזיותרפיסט.ית ימתח בעדינות את הכתף לכיוון התנועה המוגבלת הטכניקה מתבססת על העובדה שלאחר ששריר מתכווץ הוא עובר הרפיה טובה יותר ולכן מאפשר מתיחה גדולה יותר ושיפור טווחי תנועה תו"כ הפחתה של הכאבים .   

  • טכניקת מאליגן MWM - טכניקה שהרעיון שלה הוא מוביליזציה למפרק תו"כ תנועה אקטיבית של המטופל. בפיזיותרפיה יחפשו את המוביליזציה שמפחיתה כאבים או משפרת טווח תנועה, נמצא שטכניקה זו יעילה יותר מאשר מתיחות רגילות.  

  • דיקור יבש - דיקור לנק' טריגר בשריר - יעיל להפחתת כאבים ולשיפור טווחי התנועה.

  • טיפולים להפחתת כאבים - שימוש בכל האמצעים הקיימים בפיזיותרפיה בינהם: זרמים חשמליים (TENS), טייפינג, אולטרא-סאונד טיפולי, חימום ועוד. ניתן להשתמש בחימום לפני מתיחות על מנת שהמתיחות יהיו יעילות יותר.

  • הדרכה לתרגול - בשלב הראשוני של הכתף הקפואה מומלץ לתרגל תרגילי מתיחות ללא כאבים, זמן מתיחה של 1-5 שניות, 2-3 פעמים ביום. ניתן לשלב אימון אירובי, תרגילים של שרירי ליבה  וכל תרגול של גפה תחתונה שאינו מעורר כאבים בכתף. בשלב השני ניתן לשלב מתיחות עם כאבים בעוצמה נמוכה. כאשר קיימת אפשרות מבחינת כאבים חשוב לשלב תרגילים איזומטריים (כיווץ סטטי של השריר) שמטרתם שימור כוח שריר והפחתת כאבים, תרגילי התנגדות עם טרבנד, תרגילים לייצוב שכמות, תרגול כנגד משקולות ותרגול תפקודי בהתאם לצרכי המטופל.

 

bottom of page