top of page

קרע במניסקוס בברך

במפרק הברך, בין עצם השוק לעצם הירך ישנם שני מניסקוסים - מניסקוס חיצוני (Lateral meniscus) ומניסקוס פנימי (Medial meniscus). למניסקוסים מספר תפקידים: 

  • התאמת המשטחים המפרקיים - החלק התחתון של עצם הירך מסתיים במבנה של מעין שני כדורים, החלק העליון של עצם השוק הינה יותר שטוחה ולכן שני המשטחים המפרקיים אינם מתאימים אחד לשני. המניסקוסים הנמצאים בין שני העצמות מייצרים התאמה טובה יותר.  

  • בלימת זעזועים - רקמת המניסקוס סחוסית וחזקה ומזכירה מעין גומי ובכך מאפשרת ספיגת עומסים ובלימת זעזועים על מפרק הברך. 

  • פיזור הנוזל הסינוביאלי בברך - במפרק הברך קיים נוזל סינוביאלי שמטרתו "לשמן" את המפרק ולהזין את הסחוס שלו אספקת דם ירודה, תפקיד המניסקוסים לפזר את הנוזל בין כל אזורי המפרק.  

 

המכניזם השכיח ביותר לפציעת מניסקוס קורה כאשר מתבצעת תנועה סיבובית של הברך בעת שכף הרגל  נותרת מעוגנת לרצפה. פציעות מניסקוס שכיחות בענפי ספורט מגע ולעיתים יהיו מלווים בפציעות נוספות כמו קרע של רצועות בברך. המניסקוס המדיאלי נוטה להיקרע פי 5 מהמניסקוס הלטרלי בעקבות מבנהו האנטומי. 

סימפטומים וסימנים אפשריים לאחר קרע מניסקיאלי: 

  • רגישות וכאבים באספקט החיצוני או הפנימי של הברך (בהתאם למניסקוס שנפצע) 

  • נפיחות שהתפתחה יום למחרת הפציעה  

  • כאבים בכריעה  

  • לעיתים תלונות של חוסר יציבות 

  • קליקים בעת תנועות ברך 

  •  "נעילה" של הברך - המטופל צריך לבצע תנועה מסויימת כדי לשחרר את הנעילה

 

האבחון של קרע במניסקוס יתבצע ע"י תשאול מקיף הכולל את מנגנון החבלה, בדיקה קלינית של פיזיותרפיסט (קיימים מבדקים שבמידה וחיוביים מעלים את הסיכוי לקרע במניסקוס) ולבסוף כדי לאשר את האבחנה הבדיקה הטובה לכך היא MRI.  

קיימים סוגים שונים של קרע במניסקוס - ע"פ סוג הקרע, ע"פ הבדיקה הקלינית והצרכים התפקודיים של המטופל יומלץ על טיפול שמרני או ניתוחי.  

 

טיפול שמרני בפיזיותרפיה - במקרים רבים ניתן להימנע מניתוח ולחזור לתפקוד קודם על ידי טיפול שמרני  שיכלול: הפחתת כאבים, החזרת טווחי תנועה, חיזוק שרירים של הגפה התחתונה, תרגילים פרופריוצפטיביים (כגון על משטחים לא יציבים, בעצימת עיניים וכו'), תרגילים שמותאמים לדרישות הספציפיות של המטופל (לדוגמה שחקן כדורגל זקוק לתרגל קואורדינציה, זריזות, שינויי כיוון ועוד) ואילו האחר יזדקק לתרגול לצורך קימה לעמידה ללא תמיכה.  

טיפול ניתוחי - קיימים מספר ניתוחים עיקריים לקרע במניסקוס - כריתת מניסקוס, תפירת מניסקוס, השתלת מניסקוס. ההחלטה איזה סוג ניתוח מתאים תתבצע לאחר ייעוץ עם אורטופד ופיזיותרפיסט תו"כ התחשבות בגיל, סוג הקרע במניסקוס, מצב תפקודי קיים, תפקוד נדרש, אופי המטופל ועוד.  

גם במידה והוחלט לפנות לטיפול ניתוחי יש משמעות לפיזיותרפיה טרם הניתוח על מנת להגיע במצב אופטימלי מבחינת כאבים, טווחי תנועה וכוח שרירים. 

bottom of page