קרע בלברום בירך
מהו הלברום?
הלברום היא רקמה סחוסית הנמצאת בתוך מפרק הירך, בין האצטבולום - השקע השייך לעצם האיליום באגן, לבין ראש עצם הירך. מטרת הלברום היא להעמיק את המפרק ובכך להגביר את היציבות שלו, בנוסף הלברום משמש כבולם זעזועים למפרק הירך.
סיבות שכיחות לקרע בלברום:
-
טראומה - כמו לדוגמה פציעה בעקבות נפילה, תאונת דרכים, פציעות מפעילויות ספורט ועוד.
-
מיקרו-טראומה - עומסים חוזרניים על מפרק הירך שבטווח הארוך גורמים לקרע בלברום.
-
תסמונת הצביטה - צביטה של רקמת הלברום בין עצמות מפרק הירך, שכיח יותר אצל אנשים עם מבנה מסוים במפרק הירך (PINCER מתייחס למבנה שונה באצטבולום, CAM מתייחס למבנה שונה בראש הירך)
-
דיספלזיה - DDH )developmental dysplasia of the hip) - התפתחות לא תקינה של מפרק הירך שעלולה להוביל לעומסים מוגברים על רקמת הלברום.
תלונות שכיחות:
-
C sign - כאבים באזור מפרק הירך בצורת C, כלומר בקדמת הירך ובאזור הישבן.
-
קליקים, תחושת חוסר יציבות של המפרק ואף נעילות
-
תחושת נוקשות במפרק הירך
-
הגבלה בטווחי תנועה במפרק הירך
-
כאבים בתפקודים שונים כגון: ישיבה ממושכת, הליכה ממושכת, עלית מדרגות, סקאווט עמוק, תנועות סיבוביות על מפרק הירך כמו גלגול במיטה/סיכול רגליים ועוד.
כיצד מאבחנים?
בבדיקה הקלינית יבצע הפיזיותרפיסט בדיקות מיוחדות שיכולות להעלות חשד לקרע בלברום.
בצילום רנטגן ניתן יהיה לראות האם קיים מבנה לא תקין של עצם האצטבולום או של ראש הירך העלולים לתרום להיווצרותו של קרע בלברום.
האבחנה הקובעת היא בבדיקת MRI, שם ניתן לדעת באופן וודאי במידה וישנו קרע בלברום.
פיזיותרפיה:
ישנן תוצאות טובות של טיפול שמרני לקרע בלברום, הפיזיותרפיה תכלול הדרכה להפחתת עומסים בשילוב טכניקות שונות להפחתת כאבים, שיפור טווחי תנועה, חיזוק שרירים רלוונטיים וחזרה לתפקוד קודם בהדרגתיות.
במידה וטיפול שמרני לא צלח ישנן אופציות טיפול נוספות כגון זריקות PRP או ניתוח המבוצע בארתרוסקופיה, סוג הניתוח ייקבע על ידי האורטופד המנתח ובהתאם לחומרת הקרע.