top of page

שיפור שיווי משקל ומניעת נפילות

כל מטופל שלישי מעל גיל 65 ייפול לפחות פעם אחת בשנה. כמחצית מהנפילות מסתיימות בחבלות, ו20-30% מהן יסתיימו בחבלות בינוניות - קשות כגון חבלות ראש, שבר בצוואר הירך, שברים בחוליות ועוד. רבים מהנופלים לא יחזרו לתפקוד מלא ועצמאי ואיכות חייהם תיפגע משמעותית.

נתון מעניין נוסף הוא ש 50% מהנפילות בקרב הגיל השלישי קורות בבית.

מוזר, לא? הרי הבית הוא המקום המוכר והבטוח שלנו. הסיבה לכך היא ככל הנראה כיוון שזהו המקום בו נמצאים רוב שעות היממה.

אתם שואלים מהו הגורם לנפילות מרובות בגיל השלישי? 

ובכן, לא ניתן לשים את האצבע כל גורם אחד ולרוב מדובר במס' גורמים יחד שגרמו לנפילה. 

את הגורמים לנפילות אחלק באופן גס למס' קטגוריות:

1) גורמים פנימיים – גורמים הקשורים בגוף האדם עצמו ובשינויים הפיזיולוגיים שמתרחשים עם השנים (כגון ירידה בשיווי המשקל, ירידה במסת שריר וכו')

2) גורמים חיצוניים – גורמים הקשורים בסביבת האדם או בהרגלים שהוא הקנה לעצמו (כגון בטיחות הסביבה, שימוש בתרופות ועוד)

3) גורמים חברתיים - לדוגמה בדידות, תחושת בושה מהליכה בתמיכת אביזר עזר ועוד. 

אז מה עושים בפיזיותרפיה למניעת נפילות? 

במפגש הראשון אבצע תשאול מקיף לגבי אורח החיים, מס' הנפילות בתקופה האחרונה, הסיבה לנפילות, האם קיים שימוש באביזר עזר, באילו תפקודים המטופל.ת מרגיש בעיקר את תחושת חוסר היציבות (האם במשטחים שונים, בשיפוע עולה/יורד, בחושך ועוד). 

לאחר התשאול אחליט אילו בדיקות חשוב לי לבצע, בינהן:  בדיקת טווחי תנועה של מפרקים רלוונטיים, בדיקת כוח שרירים רלוונטיים, מבדקים מיוחדים לבדיקת שיווי המשקל סטטי ודינמי (שיווי משקל דינמי נבדק בעת פעולות כמו הליכה, עלית מדרגות, סיבובי ראש לצדדים וכו'), בדיקה של קואורדינציה ועוד. לאחר הבדיקה אסיק מסקנות לגבי מצב שיווי המשקל, היכן הקשיים הספציפיים של המטופל.ת באים לידי ביטוי, אחליט על תכנית טיפול מתאימה ואבחן את הצורך של אביזר עזר להליכה. 

כדי לצמצם את הגורמים החיצוניים אני מאמינה בלהגיע לבית המטופל, להסתכל ולבדוק את הסביבה הביתית. לעבור על כל חדרי הבית ולבחון האם הסביבה בטיחותית דיה או שמומלץ לבצע שינויים על מנת לצמצם את הסיכון לנפילות במסגרת הבית.

בנוסף, אדריך לגבי הרגלים שונים שיכולים להשפיע על שיווי המשקל ובמידת הצורך אפנה לגורמי רפואה נוספים. 

bottom of page